Tanulás oktatás: A vörösborok aromái

Szeretettel köszöntelek a Tudásháló klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 321 fő
  • Képek - 153 db
  • Videók - 31 db
  • Blogbejegyzések - 254 db
  • Fórumtémák - 27 db
  • Linkek - 90 db

Üdvözlettel,

Tudásháló klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Tudásháló klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 321 fő
  • Képek - 153 db
  • Videók - 31 db
  • Blogbejegyzések - 254 db
  • Fórumtémák - 27 db
  • Linkek - 90 db

Üdvözlettel,

Tudásháló klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Tudásháló klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 321 fő
  • Képek - 153 db
  • Videók - 31 db
  • Blogbejegyzések - 254 db
  • Fórumtémák - 27 db
  • Linkek - 90 db

Üdvözlettel,

Tudásháló klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Tudásháló klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 321 fő
  • Képek - 153 db
  • Videók - 31 db
  • Blogbejegyzések - 254 db
  • Fórumtémák - 27 db
  • Linkek - 90 db

Üdvözlettel,

Tudásháló klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A vörösborok aromái

17 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás



Virágaromák
Pünkösdi rózsa: fiatal bordeauk-i borok;
rózsa: barbera és nebbiolo;
ibolya: érett, telt vörösborok, Rhône-völgyi vagy tengerentúli syrah, érett toscanai borok.

Gyümölcsaromák
A fiatal vörösborok illata inkább piros gyümölcsökre emlékeztet; egy fiatal pinot noir jól felismerhetõ málnaillatáról, érett változata fekete cseresznyét idézõ illatáról. Sûrû vörösborok illata sokszor befõzött gyümölcsöt idéz. A piros ribizke a jellegzetes aromája a cabernet sauvignonnak, míg a merlot inkább szilvára emlékeztet.


Növényi aromák
A nem teljesen érett cabernet illata zöldpaprikára emlékeztethet. Nem teljesen érett szõlõbõl préselt vörösborok zöldségfélék illatát idézhetik (például cékláét). Fiatal, koncentrált és maradék cukros vörösborok illata sokszor fekete teára emlékeztet. Dohányillat jegyeit fedezhetjük fel a Rhône-völgy borain.


Fûszeraromák
A fûszeres jegyek érett, elsõrendû vörösborokra utalnak. A vaniliaaroma tipikus jele az új barrique-ban való érlelésnek. Az érett barolo szarvasgomba-illatú. Dél-franciaországi és dél-olaszországi vörösborok illata sokszor rozmaringra és kakukkfûre emlékeztet. A Rhône-völgyi borok gyakran bors- és édesgyökér illatúak.

Faaromák
Ezek az aromák olyan borokra jellemzõek, amelyeket fahordóban érleltek. Barrique-ban érlelt vörösborok sokszor cédrusfára emlékeztetnek. Öreg és rosszul ápolt hordók nedves vagy rothadt fa dohos szagát adják a bornak.

Dióaromák

A dió és a gesztenye jegyeit észleljük a felerõsített vörösborokban. A kókusz-dió-aroma egyértelmûen amerikai tölgybõl készült hordóban való érlelésre utal.

Pörkölési aromák

A pörkölési zamatokat a fahordóban való érlelésnek tulajdonítják. A barrique-érlelés karamell- vagy csokoládéaromát ad a bornak, érett boroknak pedig kávéaromát. A pörkölési aromák hangsúlyozhatják a fajtajelleget is. A syrah-n sokszor csokoládé illata érzõdik, gyengébb minõségû boroknál égett gumi szaga.

Balzsamos aromák
A balzsamjegyek is többnyire tölgyfa hordóban (barrique-ban) való érlelésbõl erednek. Az eukaliptuszillat kiváltképpen egy érett cabernet-re jellemzõ.



Állati aromák

Állati jegyek fellelhetõk minden nagy, érett vörösborban. Ezek igen diszkrét formában érvényesülnek, és semmiképpen sem szabad dominálniuk.

(Forrás: http://www.bbkvtar.hu/bor/bor3.html)

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu